Droom van de rode kamer (2018)

Voor de pauze zongen we een aantal liederen in Mandarijn en andere Chinese talen en in het Japans. Dirigent Frank Hilberink heeft lessen gevolgd aan de Universiteit Leiden om vertrouwd te raken met de uitspraak en betekenis van de teksten. Voor het koor heeft hij de Chinese teksten omgezet in het voor ons leesbare pinyin. Het Japans en Oud-Taiwanees is fonetisch opgeschreven, zodat het voor ons zingbaar is. Na de pauze wordt de Engelstalige cantate over de droom van de rode kamer uitgevoerd, compleet met sprekers en begeleiding van piano, viool en speciaal slagwerk.

De droom van de Rode Kamer (in Pinyin 'Hónglóu mèng') - oorspronkelijk uitgegeven als 'Het verhaal van de steen' - is in de 18e eeuw geschreven door de Chinese schrijver, dichter, filosoof en schilder Cao Xueqin (1715/1724 -1763/1764). Hij werkte ruim 10 jaar aan dit meesterwerk, dat beschouwd wordt als een van de vier klassiekers van de Chinese literatuur. Van de 'Hónglóu mèng' bestaan verschillende vertalingen. De vertaling in Penguin Classics in vijf delen (2500 pagina's) door David Hawkes en John Minford onder de titel ‘The Story of the Stone’ (1973-1986) is een meesterlijke herschepping. Het libretto voor de door ons vertolkte cantate van Liu Xincheng is hierop gebaseerd.

Programma

Ruguo mingtian jiu shi xia yi sheng - tekst Zhang Hui, muziek Shih Ching-ju (Chinees Mandarijn)

Feng xüe bien xing - Wo you yi ge lien ai - tekst Zhimo, muziek Ran Tianhao (Chinees Mandarijn)

Feng xüe bien xing - Wo bu zhi dao feng shi zai na yi ge fang xiang chuei - tekst Zhimo, muziek Ran Tianhao (Chinees Mandarijn)